Osteopaatin vinkit sähköpöydän käyttöön

162ca79a-50f5-4f5a-868e-5ab90ede2833.jpg

Sähköisesti säädettävät työpöydät ovat yleistyneet urakalla ja se on hieno muutos hyvinvoinnin lisäämiseksi. Aihe on ollut viime aikoina tapetilla myös meillä osteopaatin vastaanotolla.

Koska myös sähköpöydän käytössä voi tehdä hölmöjä asioita, on tarpeen käydä muutama asia läpi, jotta tästä toimistotyön peruskivestä saadaan kaikki terveyshyödyt irti.

Jotkut ovat radikaalisti ajatelleet vaihtavansa istumatyön kertaheitolla seisomatyöksi, mistä onkin sitten saanut tulokseksi jalkojen pakotusta ja turvotusta.

Tässä vinkit yleisimpien virheiden välttämiseksi säädettävällä työpisteellä:

  1. Aloita vähitellen. Monesti sähköpöydän saanut toimistotyöntekijä kertoo seisovansa suurimman osan päivästä uudella työpisteellään. Tästä on usein seurauksena jalkojen väsyminen, kivut, jomotukset ja turvotus. Kokeile seuraavaa: Käytä työpistettä seisoma-asennossa aluksi n. kaksi tuntia päivässä. Tämä on hyvä tehdä lyhyissä esim. 15-30 minuutin jaksoissa. Kuuntele kehoasi. Jos seisominen tuntuu 10 minuutin jälkeen epämiellyttävältä, siirry istumaan. Ylirasittuminen seisten ei ole tarkoitus. Tavoitteena voi tulevaisuudessa olla esim. neljä tuntia seisten, mikä on noin puolet työajasta.
  2. Seiso ryhdikkäästi mutta rennosti. Älä nojaa kyynärpäiden varassa pöytään. Vältä retkottamista toisen lonkan varassa. Tärkeää on säätää työpöytä oikealle korkeudelle. Oikeassa asennossa kyynärvarsi on n. 90 asteen kulmassa pöytään nähden. Käsien on syytä olla tuettuna. Tarkastele hartiaseudun lihaksiasi. Jos joudut jännittämään niitä, kokeile laskea tai nostaa pöytää hieman, että saat hartiat rennoksi. Hartioiden liiallinen jännitys huonossa työasennossa on usein alku niska- ja hartiakivuille. Näyttö on hyvällä etäisyydellä silloin kun se on suunnilleen käsivarren mitan päässä silmistä. Näytön yläreunan on hyvä olla hieman silmien tasoa alempana. Näin silmät ovat hyvässä asennossa, eivätkä ne kuivu niin helposti. Lisävinkki: Katso välillä kauas esimerkiksi ikkunasta horisonttiin. Näin silmät saavat hetken rentoutua.
  3. Älä jämähdä täysin paikalleen edes seisten. Tee usein pieniä muutoksia asentoon, pyristele. Keho tekee pieniä hienovaraisia liikkeitä kokoajan, jos siihen on mahdollisuus. Seisten voit välillä siirtää jalat eri etäisyydelle eteen ja taaksepäin ja vaihdella hieman painopistettä. Nouse myös välillä päkiöille muutaman kerran. Näin pidät verenkierron vilkkaampana, mikä vähentää turvotusta ja edistät lihasten hapensaantia.
  4. Betonilattia ja seisominen on huono yhdistelmä. Kovalla tasaisella alustalla seisominen ei salli helposti pieniä luonnollisia asennonvaihdoksia, jotka on lihasten jaksamisen ja nestekierron kannalta olennaisia. Seisomatyöhön on erittäin suositeltavaa hankkia laadukas seisomatyö- tai aktiivimatto tai siihen tarkoitettu tasapainolauta, jotka automaattisesti pakottavat pieniin asennonvaihdoksiin.

Kaiken työn ohessa työasentoja ei tietenkään aina muista vaihtaa. Yksi ratkaisu on ilmainen Stand Up! -aplikaatio on helppokäyttöinen ja säädettävä työkalu älypuhelimelle, joka muistuttaa asennonvaihdoksista säännöllisesti. Tutustumisen arvoinen! http://www.raisedsquare.com/standup/